Circuits of the urban economy and tourist gourmetization in food markets Chile and México
Keywords:
Mercados tradicionales, abasto urbano, circuitos de la economía urbana, circuito espacial productivoAbstract
Traditional markets must be seen as complex social units, which connect both internal dynamics between tenants and costumers, and external ones, which redefine the two circuits of urban economy and a national-international productive spatial circuit. Thus, the aim of the research is to analyze the two circuits of urban economy in association with touristic gourmetization in two traditional markets: Central de Santiago (Chile) and San Juan Pugibet (Mexico). Methodologically, the process took place as follows: (i) literature review on: (a) the two circuits of urban economy in Latin America and (b) commercial-touristic gourmetization in traditional Latin American markets; (ii) empirical identification of the dialectic of the two circuits of urban economy linked to touristic gourmetization and its impact on the analyzed markets. A mixed methodological order design was adopted, encompassing (a) direct observation, (b) semi-structured interviews, (c) data collection to develop a cartography of the local-national-international productive spatial circuit activated by both establishments, as well as synthesis charts of the two circuits of urban economy related to them.
Downloads
References
Bispo, M. & Silva, A. (2022). Sensing gourmetization and gastronomy as organizing practices. Culture and Organization, 28(5). https://doi: 10.1080/14759551.2021.2019737
Boscariol, R. (2020). Financeirização, circuitos da economia urbana e produção do espaço urbano no Brasil. PatryTer, 3(6). https://doi.org/10.26512/patryter.v3i6.32309
Castilho, R. & Frederico, S. (2011). Espaço geográfico, produção e movimento: uma reflexão sobre o conceito de circuito espacial produtivo. Sociedade & Natureza, 22(3). https://doi.org/10.1590/S1982-45132010000300004
Castillo, S. & Deichler, C. (2019). El Mercado Central de Santiago: história visual, consumo y patrimonio urbano (1872-1984). RIL Editores.
Cataia, M. & Silva, S. (2013). Considerações sobre a teoria dos dois circuitos da economia urbana na atualidade. Boletim Campineiro de Geografia, 3(1). https://doi.org/10.54446/bcg.v3i1.111
Costa, E. (2018). Riesgos y potenciales de preservación patrimonial en América Latina y el Caribe. Investigaciones Geográficas, 96(2). https://doi.org/http://dx.doi.org/10.14350/rig.59593
Costa, E. (2021). Planejamento urbano possível, imaginário, existência e cultura. Tempo Social, 33(1). https://doi.org/10.11606/0103-2070.ts.2021.164522
Costa, E. & Alvarado, I. (2023). Mercados y tianguis, usos del territorio y patrimonio-territorial latinoamericano en México. Revista Geográfica Venezolana, 64(1). https://doi.org/10.53766/RGV/2022.64.01.05
Costa, E., Pulgarín, Y., Garibay, J., & Pasuy, W. (2023). Usos turísticos del territorio y patrimonio-territorial en mercados de Colombia y México. Cuadernos de Turismo, 52. https://doi.org/https://doi.org/10.6018/turismo.593621
Costa, E., Rodríguez, D. & Alvarado, I. (2022a). Circuitos de la economía urbana y patrimonio-territorial Latinoamericano. Mercado de Xochimilco, Ciudad de México. Urbano, 25(46). https://doi.org/10.22320/07183607.2022.25.46.08
Costa, E., Zomighani, J., & Boscariol, R. (2022b). Milton Santos, intelectual negro en la dictadura militar y sus teorías del espacio y urbanización en el Tercer Mundo. Scripta Nova, 26(3). https://revistes.ub.edu/index.php/ScriptaNova/article/view/39683
Deavila Pertuz, O. (2023). La renovación urbana de Getsemaní y la patrimonialización del centro histórico de Cartagena, Colombia. PatryTer, 6(12). https://doi.org/10.26512/patryter.v6i12.42885
Delgado, A. (2015). Mercados de la Ciudad de México. CEA-DF, 2015.
De Pádua Carrieri, A., Dutra Murta, I., Teixeira, J., Machado Gontijo, B., & Tijoux, M. (2012). Metamorfoseando los mercados centrales: El turismo gastronómico como estrategia en el Mercado Central de Santiago (Chile) y el Mercado Municipal de São Paulo (Brasil). Estudios y perspectivas en turismo, 21(1), p. 88-107.
De Vita, M. & Rosa, P. (2023). El proceso de patrimonialización de El Patio de los Lecheros: cultura y consumo gastronómico como modo de gestión público-privada del espacio urbano en la Ciudad de Buenos Aires. Quid, 16(19), p. 1-22.
Espinoza Parra, F. & Bailey Bergamín, G. (2022). Los mercados tradicionales en transformación: una lectura alternativa a las perspectivas de regeneración urbana. Economía, Sociedad y Territorio, 22(69). https://doi.org/10.22136/est202217
Fusté-Forne, F. (2018). Drawing a gastronomy landscape from food markets produce. International. Journal of Culture, Tourism and Hospitality Research, 12(3). https://doi.org/10.1108/IJCTHR-05-2018-0064
Gallegos, P. & Lina, P. (2021). Modelo de patrimonialización del paisaje agroecológico urbano en América Latina. PatryTer, 4(8). https://doi.org/10.26512/patryter.v4i8.31299
Gayón, M. (2010). Servicios públicos en el siglo XIX. In Garza, G. (Ed.), La Ciudad de México en el fin del segundo milenio (pp. 131-136). El Colegio de México.
González, S. & Waley, P. (2013). Traditional Retail Markets: the new gentrification frontier? Antipode, 45(4). https://doi.org/10.1111/j.1467-8330.2012.01040.x
González, R. (2013, 16 de marzo). Anuncia Chertorivski “rescate” de todos los mercados públicos. La Jornada.
González, S. (2018). La gourmetización de las ciudades y los mercados de abasto. Reflexiones críticas sobre el origen del proceso, su evolución e impactos sociales. Boletín ECOS, 43, 1-8.
Guedes, P. (2006). El Mercado Central de Santiago antes de su embarque a Chile. ARQ, 64. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-69962006000300002.
Harri, D. & Phillips, R. (2021). What’s better than a biscuit? Gourmetization and the transformation of a Southern food staple. Food and Foodways, 29(3). https://doi.org/ 10.1080/07409710.2021.1943614
Ibarra, R. (2011, 11 de octubre). Crece consumo de camarones en Chile e importación se multiplica por diez desde 2001. El Mercurio.
Larrucea Garritz, A., Jiménez Rosas, E. O., & Meza Aguilar, M. del C. (2024). Funciones y usos de las áreas verdes en terremotos, inundaciones y pandemias en la Ciudad de México. PatryTer, 7(14). https://doi.org/10.26512/patryter.v7i14.46045
Manetta, A. (2021). Círculos de cooperação, usos do território das cidades e cultura popular no Brasil. PatryTer, 4(8). https://doi.org/10.26512/patryter.v4i8.31851
Mercado López, E. & Díaz Vieyra, J. (2021). Transformación y usos emergentes del espacio público en México: el centro histórico de Morelia. PatryTer, 4(8). https://doi.org/10.26512/patryter.v4i8.30547
Montenegro, M. (2012). A teoria dos circuitos da economia urbana de Milton Santos: surgimento e atualização. Revista Geográfica Venezolana, 53(1). http://www.saber.ula.ve/handle/123456789/35601
Moraes, A. (1985). Os circuitos espaciais de produção e os círculos de cooperação no espaço. DG/FFLCH, mimeografado.
Navarrete, M. del C. (2022). Traditional markets as a tourist attraction. San Juan Pugibet market. Journal of Tourism and Heritage Research, 5(3). http://www.jthr.es/index.php/journal/article/view/391/668
Pérez Winter, C. (2013). Patrimonialización, turistificación y autenticidad en Exaltación de la Cruz, Argentina. Estudios y perspectivas en turismo, 22(4). http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-17322013000400009&lng=es&tlng=es
Salazar, B., Ramo, R., Vásquez, L., & Picanco, M. (2022). Los centros de abasto popular en la ciudad neoliberal: transformaciones de los mercados tradicionales (2013-2021). Anales de Investigación en Arquitectura, 12(2). https://doi.org/10.18861/ania.2022.12.2.3284
Santos, M. (1975). O espaço dividido. EDUSP.
Santos, M. (2002). Da totalidade ao lugar. EDUSP.
Santos, M. (1986). Circuitos espaciais da produção: um comentário. In Souza, M. A. A. y Santos, M. (Org.). A construção do espaço (pp.121-134). Nobel.
Silva Junior, A. & Boscariol, R. (2022). Campo-cidade, circuito inferior da economia urbana e a Feira do Produtor de Ceilândia como patrimônio-territorial do DF. PatryTer, 5(10). https://doi.org/10.26512/patryter.v5i10.40004
Silveira, M. (2022). Modo de existência da cidade contemporânea: uma visão atual dos circuitos da economia urbana. Revista Cidades, 23(14). https://doi.org/10.36661/2448-1092.2022v14n23.13236
Tapia Peralta, B. V., Salas Espíndola, R., Cejudo Collera, M., & Hierro Gómez, M. (2019). Arquitectura en el centro histórico de Ciudad de México: análisis del discurso en la convocatoria al Concurso del Anteproyecto Conceptual La Merced. PatryTer, 2(3). https://doi.org/10.26512/patryter.v2i3.22721
Téllez, L. (2013). Vivir en el cambio. Vida vecinal, prácticas espaciales y espacio público en la Plaza de San Juan y su entorno, Centro Histórico de la Ciudad de México. Centro de Investigaciones Sociales y Estudios Superiores en Antropología Social. https://repositorio.ciesas.edu.mx/bitstream/handle/123456789/234/M574.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Téllez, L. (2016). Los mercados de San Juan: bienes colectivos en transformación. Alteridades, 26(51). https://alteridades.izt.uam.mx/index.php/Alte/article/view/877
Trujillo García, P. (2021). Centros históricos en México, patrimonialización global y turistificación. PatryTer, 4(7), 28–43. https://doi.org/10.26512/patryter.v4i7.29436
Velásquez, M. de la L. (1997). Evolución de los mercados en la ciudad de México hasta 1850. Consejo de la Crónica de la Ciudad de México.
Villegas, P. (2010). Del tianguis prehispánico al tianguis colonial: Lugar de intercambio y predicación (siglo XVI). Estudios Mesoamericanos, 8. https://www.iifilologicas.unam.mx/estmesoam/uploads/Volúmenes/Volumen 8/Villegas-tianguis-prehispanico.pdf
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista de Geografía Norte Grande
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.